Fiscale besparingen bij autodelen

Wanneer je gebruik maakt van een deelauto betaal je geen bijtelling omdat je de auto huurt van SelectDrive. Net als bij een huurauto betaal je natuurlijk wél voor de deelauto. Bij een SelectDrive deelauto betaalt elke huurder van de auto voor de kilometers die hij of zij rijdt. Zolang dat bedrag lager is dan de bijtelling die je moet betalen als je een auto van de zaak rijdt, is autodelen interessant. Dat rekenen we graag voor je uit.

Ondernemers

Zakelijk autodelen is ook heel interessant voor bedrijven en ZZP'ers. Je krijgt als bedrijf een beter inzicht in het autogebruik als je deelauto's gaat gebruiken. Je betaalt minder voor een deelauto omdat er ook minstens één andere huurder is. Het bedrag dat die huurder betaalt, is je directe voordeel. Bovendien staat een SelectDrive-auto niet op de balans. Ondernemers hoeven ook geen 2,7 procent forfait meer te betalen voor een SelectDrive-auto (i.v.m. BTW-aftrek).

 

Bijtelling, de dissonant in autoland

De overheid kan alleen functioneren als er voldoende geld naar de schatkist vloeit. Dat op zich is al moeilijk genoeg, maar er zijn belastingen die slecht in de markt liggen. Bijtelling is er zo eentje. Toch heb je het maar te betalen als je een auto van de zaak rijdt. Inmiddels 22 procent voor zo ongeveer alles. Dat kan flink aantikken, want je komt alleen onder de bijtelling uit als je minder dan 500 kilometer privé in de auto rijdt.

Minder bijtelling kan. Vier procent bijvoorbeeld als je in een elektrische auto gaat rijden. In 2019 is het gedaan met de voordelige bijtelling van 4 procent voor elektrische auto's, tenminste voor alles dat ze meer kosten dan 50 mille. En zo blijft de bijtelling de dissonant in autoland. Bijgaand meer informatie, maar één ding is zeker: als je een auto deelt met anderen deel je ook de kosten. Tijd voor een SelectDrive deelauto!

Bijtelling in 2018

Dit zijn de actuele tarieven voor personenauto's in 2018:

  • 4 procent voor elektrische auto's;
  • 22 procent voor alle andere auto's.

Bijtelling in 2019

Dit zijn de actuele tarieven voor personenauto's in 2018:

  • 4 procent voor elektrische auto's tot 50.000 euro;
  • 4 procent over de eerste 50.000 euro en boven dat bedrag 22 procent;
  • 22 procent voor alle andere auto's.

Naar verwachting zal in 2019 de markt voor dure elektrische auto's behoorlijk afnemen. Voor een Jaguar I-PACE gaat de bijtelling van iets meer dan acht tientjes naar ruim 700 euro per maand. Ook Tesla zal dat in de verkoopcijfers gaan merken.

Informatie 2,7 procent forfait

Ondernemers betalen voor elke auto een forfait van 2,7 procent van de cataloguswaarde. Voor een gemiddelde Volkswagen Golf is dat al snel 1000 euro, maar het bedrag loopt natuurlijk flink op als de auto duurder is. De belastingdienst omschrijft het als volgt:

Hebt u een personenauto of een bestelauto tot uw bedrijfsvermogen gerekend? En wordt deze auto door u of uw personeel ook privé gebruikt? U kunt dan de btw op de aanschaf, onderhoud en gebruik aftrekken, voor zover de auto wordt gebruikt voor belaste omzet. Dit geldt ook voor leaseauto’s. Omdat de auto ook privé wordt gebruikt, moet u voor het privégebruik btw betalen. Hierbij geldt ook woon-werkverkeer voor de btw als privégebruik.

Voor het bepalen van het privégebruik maakt het uit of u een kilometeradministratie bijhoudt.

Kilometeradministratie

U betaalt btw over het werkelijke privégebruik. Om dit privégebruik te bepalen moet u een sluitende kilometeradministratie bijhouden. Met behulp van deze kilometeradministratie kunt u dan berekenen wat de verhouding is tussen zakelijk gebruik en privégebruik.

Hebt u een sluitende kilometeradministratie? En betaalt u of uw personeel geen eigen bijdrage voor het privégebruik? Dan kunt met de Rekenhulp berekening btw over privégebruik auto uitrekenen welk bedrag u aan btw moet betalen.

Houdt u geen kilometeradministratie bij? Lees dan hieronder hoe u het privégebruik uitrekent.

Geen kilometeradministratie

Hebt u geen kilometeradministratie? Dan stelt u de btw die u moet betalen voor het privégebruik vast op 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm. Dit percentage van 2,7 geldt ook voor de auto die u gebruikt op basis van operational lease of financial lease.

Voorbeeld

U hebt een auto gekocht met een catalogusprijs van € 45.000, inclusief btw en bpm. U hebt de btw op de aanschaf, het onderhoud en gebruik van deze auto volledig afgetrokken. U gebruikt de auto ook privé, maar u hebt geen sluitende kilometeradministratie. Voor het privégebruik moet u dan 2,7% x € 45.000 = € 1.215 btw betalen. Als u de auto in de loop van het jaar koopt, kunt u het percentage van 2,7% naar evenredigheid verlagen. Koopt u de auto bijvoorbeeld op 1 september, dan betaalt u voor het privégebruik 4/12 x 2,7% x € 45.000 = € 405.

Gebruikt u de auto ook voor vrijgestelde omzet? Dan kunt u het bedrag evenredig verlagen. Als u de auto bijvoorbeeld voor 50% gebruikt voor vrijgestelde omzet, wordt het bedrag 50% van € 1.215 = € 607. U hebt in zo’n geval namelijk de btw op de aanschaf, het onderhoud en gebruik ook maar voor de helft afgetrokken.

U betaalt de btw bij de laatste aangifte van het boekjaar.

Forfait vervalt bij autodelen

Goed nieuws: het forfait vervalt als je als bedrijf gebruikt maakt van een deelauto. Er is dan immers geen sprake meer van koop of lease. Je huurt de deelauto en je betaalt de kosten. Eenvoudiger kan het niet en het bespaart niet alleen veel geld, maar ook administratief wordt alles veel eenvoudiger als je start met autodelen. In feite is dat de beloning van de overheid omdat zij wil dat autodelen moet worden gestimuleerd.

Kortom: fiscus beloont autodelen

De overheid wil autobezit ontmoedigen en autodelen stimuleren. Zodra je koop- of leaseauto's vervangt door deelauto's, worden de exploitatiekosten van een auto aanzienlijk lager. Bovendien worden ze logisch verdeeld: elke huurder betaalt. Gebruik je de auto weinig, betaal je weinig, gebruik je de auto veel, inderdaad...

SelectDrive is gericht op autodelen. De fiscale voordelen zijn natuurlijk mooi meegenomen, maar wij vinden auto's delen veel belangrijker. Dat wordt beloond bovendien met besparing aan administratie, wagenparkbeheer en besparing in tijd. Ook neemt bij autodelen de filedruk aanmerkelijk af en daar heeft iedereen baat bij. We adviseren je graag hoe je een SelectDrive-auto zo slim mogelijk kunt gebruiken.